babanın gelişi şerefine, rogerist entrileri raflarından çıkaralım, üç beş basalım istedim gecenin bi vakti..
radio kaos (#3451859, 14.10.2003 16:06:43)
roger watersın 1987 yılında columbia recordsdan çıkma solo albümü.. baba her dem yaptığı gibi burada da bir konsept çalışma çıkarmış, dumurumuza dumur keyfimize keyif katmıştır.. hemen konsepte girelim:
billy galler taraflarında madencilikle uğraşmış bir amatör radyocudur.. 23 yaşında, molly adlı bir karısı, ben adında bir oğlu ve henüz adı konmamış bir bebeği vardır.. benny'nin bitkisel hayatta olan ikiz kardeşi billy'e bakmaktadırlar.. piyasaların zorlamasıyla maden kapanmış, erkek korosu susmuş, köy ölmeye başlamıştır yavaş yavaş.. bir akşam benny billy'i de alarak bütün meyhanelerini dolaşır galler diyarının.. kafası bir dünya vaziyette, benny hırsını bir mağazanın vitrindeki video wallda duran margaret thatcherin alaycı suratından almaya kalkışır.. ve sırf muhalefet olsun diye bir adet telsiz telefon araklar mağazadan.. o gece geç saatlerde benny iyice güzelleşen kafasıyla otoban köprüsü üzerinde tehlikeli bir şekilde hoplamaya zıplamaya başlar.. aynı gece bir taksi şöförü buna benzer bir mekanda ölü olarak bulunur.. polis gelip benny'i sorguya çeker, o da bu sırada cebellezi ettiği telsiz telefonu billynin tekerlekli iskemlesinin battaniyesinin altına saklar..
billy enteresan bir arkadaşımızdır, kendisi radyo vasıtası olmaksızın radyo dalgalarını wav dosyasına dönüştürebilen bir kimsedir.. radyomsu özelliğinden ötürü telsiz telefonu saklandığı yerde bulur.. benny hapse yollanmıştır.. billy sanki yarısı kopmuş gibi hissetmektedir artık.. benny'nin geceleri ecnebilerle yaptığı telsiz geyiklerini özlemektedir.. molly artık billy ile başa çıkamamaktadır ve onu ikinci dünya savaşı sırasında amerikaya göç etmiş büyük amcası david'in yanına yollar.. billy amcasını ve los angelesi ve yeni radyoları sevdiği kadar kültürel karmaşayla ve kendisi için ev anlamına gelen benny'nin kaybıyla başa çıkamamaktadır..
artık yaşlı bir adam olan david amca, ikinci dünya savaşı sırasında manhattan projesinde çalışmış ve atom bombasını dizayn etmiş, şimdilerde kefaretini ödemeye debelenmektedir.. o da amatör bir radyocudur, sık sık diğer radyocularla gençliğinin black hillsinden, erkekler korosundan (pontarddulais male voice choir) ve evden konuşmaktadırlar.. telekomun böyle önemli konuları soru cevap geyiğine sokmuş olmasından müteessirdir.. billy david'i dinler ve yaşlı adamın anlattığı gerçeği öğrenir..
billy telsiz telefonu kullanmayı öğrenir ve sağı solu aramaya başlar.. bilgisayarlara ve konuşma sintizayzırlarına bağlanır ve konuşmayı öğrenir.. radyo formatının tekdüzeliğiyle savaşan radio kaos diceyi jim ile muhabbet kurar.. billy ve jim radyo arkadaşı olurlar, bu sırada reagan ve thatcher da libyayı bombalamaktadırlar.. billy bunun evdeki sorunlardan dikkati başka yere çekmek için politik eğlencenin düzenlediği bir havai fişek gösterisi olduğunu sezmektedir..
billy telefondaki uzmanlığını dünyanın en güçlü bilgisayarlarını kontrol edecek düzeye getirmiştir artık.. kendine bir eğlence düzenlemeyi planlar.. heryere nükleer saldırılar simüle eder, fakat "olası güçler"in (the powers that be) misilleme yapmasını engellemiştir.. aşırı bir panik, komedi ve merhamet algılanmaktadır.. bir barakada beyaz kravatlı bir asker karşı saldırıyı başlatmak üzere anahtarı çevirir.. hiçbirşey olmaz, asker ayağı acıyana kadar konsolu tekmeler.. radar ekranında gittikçe yaklaşan noktalara bakar.. darbe yaklaştığında, karısını ve çocuklarını düşünür, parmaklarıyla kulaklarını tıkar..
sessizlik, hiçbirşey olmadı, hala hayattayız.. billy kendi hayalini yaratmak için güç dünyasını yağmalamıştır.. dünyanın karanlık tarafında mumlar yanar.. billy'nin gallerdeki evindeki pubda bir adam şarkı söylemeye başlar, diğerleri ona katılır.. akıntı dönmektedir(the tide is turning)..
billy evdir artık..
radio kaos (#3452186, 14.10.2003 17:26:32)
playlisti de verelim tam olsun:
1- radio waves (04:58)
2- who needs information (05:55)
3- me or him (05:23)
4- the powers that be (04:36)
5- sunset strip (04:45)
6- home (06:00)
7- four minutes (04:00)
8- the tide is turning (after live aid) (05:43)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.