17 Mayıs 2006

Ekranların en "ağır" 10 abisi. Bölüm 3: Create tuşuna bastım "yaratmak Allaha mahsus" hatası verdi.



6-Yul Brynner: Yaşı çeyrek yüzyıla yaklaşan (ya da aşan, opsiyonel bir seçim) yaşıtlarımın hatırlayabileceği bir abide sıra. Şimdi ilk iki abiyi anlatırken "parlak adamdan ağır abi" olmaz demişiz ama resme bakacak, cidden dikkatlice bakacak olursanız Yul Brynner'ın metaforik olarak on iki Osman Sınav dizisindeki hem erkek hem de kadın oyunculara yetecek derece kirli sakallı olduğunu görebilirsiniz.

Üstelik Holywood cinlerinin yeniden çekimiyle sömürmeye çalıştığı muhteşem bir film olan The King and I'dan alınan bu sahnedeki duruşa da dikkatinizi çekerim. Bağrı açık ceket, kadife şalvar ve gümüş kemer kombinasyonunu eğer İsmail YK değilseniz ancak bu kadar maskülen taşıyabilirsiniz.

Normalde saç engelli olmak başkalarında karizma kaybına yol açabilirken Yul abide "bu adam bir kafa atsa doğmamış çocuklarım yara bere içinde gelir dünyaya" elektiriği yaratır. (ağır abi manifestosu no 8: ağır abi sadece filmlerde değil, bizzat gerçek hayatta da ağır dayakçı olmalı en azından o enerjiyi vermelidir. yani "abi senin son film de olmamış" dediğiniz anca ağzınızı çatısına vuracak bir insan olduğunu düşünmelisiniz ki filmlerinde de o elektirik devam etsin)

Yıldızı tarihi filmlerde kral (The King and I),kana susamış kabile lideri (Temujin) ve tekrar kana susamış kabile lideri (Taras Bulba) şeklinde rollerde oynaması ve her an setteki atları çalıp "zaparoşti!" diye kükreyip yan setten Ava Gardner'ı terkisine atıp dağlara çıkacakmış izlenimi vermesiyle doruklara ulaşmıştır. The Ten Commandments'de Hz. Musa'yı sürgüne gönderen firavunu oynamış olması genelde "sevilesi kötü adamlar" rollerinin adamı olduğunu gösterir. Bir çok Western filmi içinde belki hatırlayabilirsiniz, The Magnificent Seven benim favorimdir.

Fakat bana göre bu adamın doruk noktası muhteşem bir Gogol uyarlaması olan Taras Bulba daki performansıdır. Zaten atmışların filmleri ve cinecolor tekniğine nostaljik bir hayranlık beslerim, bir de o dönemlerde "uyarlama" denince hakikaten bahsi geçen kitaptan yola çıkıldığı, insanların en sevdikleri sahnelerin senaryonunun yazıldığı kitapta olmayan sahnelerden oluşmadığı için izlemesi ayrıca zevklidir.

Sertlik derecesi: 23 Jean Claudde Van Damme (know as Van Daymın)

2 yorum:

  1. Adı ile bile beni benden alan "Yul Brynner" filmlerinde ki duruşları bakışları ile de kişilerin aklını alabilecek bir karizması olduğunu düşünmekteyim evet meyilliyim...

    Bunun haricinde bir takım karanlık düşünceli insanların , masum insanları , hiç bir inancın kabul etmeyeceği nedenlerle yeryüzünden kaldırma çabasını lanetliyorum.

    Bu tip girişimde olanlara ve bu tip düşünceler taşıyan insanlara karşı "Galewolf tipi" bir yaklaşımda bulunmak istiyorum.

    YanıtlaSil
  2. ben gene de son notun bir edite kurban gitmesi ve bu tarz yan duruşların (hangi yanda olursa olsun) bu güzide ortamdan uzak durması taraftarıyım.. fener cimbom kartal muhabbetinden bile tepki alıoz, olmak istemediğimiz şey olmayalım bitte.. geylvulf, du yu riid mi?

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.