14 Şubat 2006

Aziz Valentine ve Sevgililer Günü Hakkında..


Tabi ki Aziz Valentin'in günü olan 14 Şubat "Sevgililer Günü" öyle lay lay lom hadi sen bana çiçek yolla yok ben ne hediye alacağım efendime söyleyeyim hırt kartınıza 15 taksit, Fransuva şatoyu boşaltsanua şeklinde falan çıkmadı. Bu kutlama günümüz vahşi tecimselliği tarafından bazı kesimlerin ceplerini doldurması amacını gütmeden seneler evvel ortaya çıktı, Roma Kilisesi tarafından bir takım kanla yazılmış olayları anmak ve bu olayın başkahramanı olan bir rahibi yüceltmek üzere ortaya çıktı.. Anlatalım biraz :

Sevgililer Günü geleneğinin başladığı Eski Roma'da 14 Şubat, tüm tanrı ve tanrıçaların kraliçesi sayılan ve aynı zamanda kadın ile evlilik tanrıçası olan Tanrıça Juno'nun onurlandırıldığı bir gündür.15 Şubat'ta ise Lupercalia Festivali başlardı.Bu festivalde kızlar ve oğlanlar, birer kağıt parçasına isimlerini yazarlar ve bu kağıt parçalarını kavanoza koyarlardı.Bu kavanozlar aracılığıyla eşleştirmeler yapılır ve eşler birbirine tüm festival boyunca eşlik ederdi.Bazen çiftler tüm yıl boyunca görüşmeyi sürdürür, bazen de bu görüşmeler evlilikle sonuçlanırdı.Hükümdar II Claudius'un kuralları altındaki Roma III. yy.da kuşatıldığında Zalim Cladius ordusunu toparlamakta çok zorlanmıştır.Claudius, erkelerin ailelerini ve sevgililerini bırakamadıklarından dolayı orduya gelmediklerini düşündüğünden Roma'daki tüm evlilikleri ve nişanları iptal etmiştir.

Bu dönemde Valentine adında bir rahip ve yoldaşı Marius (sonradan Aziz Marius), Hristiyan mağdurlara yardım etmiştir ve kiliselerinde birçok çifti gizlice evlendirmişlerdir.Bu olaylar ortaya çıktığında Aziz Valentine yakalanarak Roma Valisi'nden sopa ile öldüresiye dövüldükten sonra kafasının kesilmesi cezasını aldı.270li yıllarda 14 Şubat'ta ölmüştür.Ölümünün ertesinde herkes onu şehit ilan etmiştir.Bu olaydan 226 yıl sonra, 496'da Papa Gelasius, Aziz Valentine'i onurlandırmak için 14 Şubat’ı Aziz Valentine Günü ilan etti..

Bu geleneğin ilk kutlamaları pagan geleneklerine uygun olarak tıpkı Lupercalia festivalinde olduğu gibi çiftler oyunlarına devam edildi.Erken dönem Hristiyan papazları bu festivali pagan elementlerinden arındırmak için genç kız isimleri yerine azizlerin isimlerini yazmaya başlamışlardır ve Lupercalia şubat ortasında başladığından bunun kutlanmasını engellemek için papazlar bunun yerine Sevgililer Günü'nü kutlamayı öngörmüşlerdir.Bu nedenlerden dolayı yeni geleneğe göre genç adamlar, genç kızları sevgili olarak değil; azizleri ve papazları gelecek yıl için seçer olmuşlardır.

1 yorum:

  1. kapitalizm, insanlık tarihindeki böyle hissi olayları bulup bulup önümüze para saçmak için yeni mecra olarak çıkarıyo işte.. osuruktan çingen gülü olmuş sana 20 ytl, lilyum desen 30dan başlıyo solmuş tek sap.. orkide bilmemne hiç karıştırmayın.. hele bir de "bir alana bir bedava"cılar var bugünlere özel.. ulan a çakal, madem aynı paraya iki tane verince de para kazanıyosun, niye daha önce makul bi fiyata vermezsin de şimdi o stokları eritmek için bi de reklam parası veriyosun!

    sevmiyorum böyle kerizleme günlerini, hiç sevmedim, hep karşı oldum.. insan sevdiğine yılın bir günü değil her günü hediye almalıdır, onu hep düşünmelidir falan.. gelmeyelim böyle tufalara, akıllı olalım a dostlar.. böyle kerkenez işlere kaptırılacak paraları üstüste koysak var ya nevizade kapatırız blogcana, sabahlara kadar içeriz de bi işe yarar bari..

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.