12 Mayıs 2006

Ölmeden önce okumanız gereken 100 kitap bölüm 2 (74-50)

Tahminimden önce ekran başına geçebildiğim için "kimulanbuadamvekadınlarbirtanesininadınıduymuşluğumyok" menşeili romanlarımızla dolu listemize kaldığımız yerden devam ediyoruz.

74.Dying Inside-Robert Silverberg: Yaşlanmakta olan bir tepelatın güçlerini kaybetmesi üzerine çıktığı "arayış" ve akıl almaz güçler bahşedilen sıradan bir insanın zihnine yolculuk.

73.20.000 Leagues Under The Sea-Jules Verne: Şimdi burada oturup Deniz Altında Yirmibin Fersah'ı okuyun demeyeceğim. Onun yerine ortaokulda henüz yeni yeni ingilizce öğrenirken bu kitabın ingilizcesini sürekli olarak bir çeşit su altı ligi olarak kafamda canlandırıyordum (League=fersah, lig) çocukluk işte, sonra denizaltı falan çıktı.



72. A Fine and Private Place-Peter S. Beagle: Ölümsüz bir klasik, iki hayaletin bir zamanlar oldukları ve sevdikleri kişileri hatırlamaya çalışırken yaşadıkları(?) maceralar. Bak ölümsüz falan diyor ama ben okumamışım, kabahat işte.

71.West of Eden-Harry Harrison(isme bak): Dünya akıllı dinazorlar yönetmektedir, Amerika kıtasına geldiklerinde hala mağara devrinde yaşamakta olan insanları bulurlar (Denver the last dinasaur bu düpedüz kardeşim)

70. Dark Elf serisi-R.A. Salvatore: Hemen özet geçeyim, şimdi dark elfler var bunlar hem süt hem kötü. Ama Drizzit var o kötü değil. Misal mezun olucak bu akademisinden, hoba aniden orjiler başlıyor. Arkadaşımız ne yapıyor "ıyy yıvrançsınız" diye firar veriyor. Sonra işe yer yüzüne çıkıyor orda kokan bir barbar, bunak bir cüce bir de resmen hanzo bir kız buluyor artık ejderi olsun, demon lord'u olsun ayar üstüne ayar veriyorlar. Son toplamda 30 kitap oldu yan karakterlerine yazılanlar dahil. (çok severim bu serinin bazı kitaplarını yanlış anlaşılma olmasın)

69. Adventures of the Stainless Steel Rat-Harry Harrison (bak yine aynı herif, nedir rüşvet falan mı vermiş adamlara). Bunu okudum ben, bir nevi Adventures of Lankhmar'ın uzaya taşınmış versiyonu. Tavsiye edeyim ama oldu bi sekiz yıl falan okuyalı belki şimdi okusam beğenmem (kinder süpriz bebesiyim, kime ne?)

68. Martian Chronicles-Ray Bradbury: Bu seri de çevirildi sanırım. Tek başına bir roman değil ama toplama kısa hikayelerden oluşan ve insanlığın Marsa yolculuğunu anlatan bir kitap. Okunsun (ben de okuyayım)

67. A Connecticut Yankee in King Arthur's Court: Galiba bu kitabın filmini izlemiştim bir ara. Aklının ucundan "ulan bu bilgimle ortaçağa gitsem, elimde de bir tüfek var ya lord olurum şansölye olurum" şeklinde düşünceler geçmiş herkes için ideal bir okuma.

66.The Gap-Stephen R. Donaldson: Bilinen uzayın uçlarından çıkıp gelen Amnion isimli bir ırk ne yazık ki bizim anladığım türden ahlak ve acıma duygusuna sahip değildir. Kısacası acımazlar yetime koyarlar...eee...gözüne. Biz de bakarız öyle sütten çıkmış ak kaşıkmışız gibi.

65.A Spell for Chamelon-Piers Anthony: Bir dünyada herkesin sihirli gücü var diyelim, ama kahramanımızda yokmuş. Buradan hikaye nasıl çıkar diyorsanız ben de bilmiyorum ama denemekte fayda olabilir.

64.Midnight at the Well of Souls-Jack L. Chalker: Evrenin tümü aslında bir süper bilgisayar tarafından yaratılmıştır, fakat telekom kablolarını köpekbalıkları kemirince evrene "kal" gelir. Olaylar gelişir ve insanlar bu bilgisayarı ele geçirmek için birbirine girer.

63.Mars-Kim Stanley Robinson: Bu da var sanırım kitapçılarda. Mavi Mars, Yeşil Mars olarak geçmesi lazım. Bir grup araştırması Mars'ı kolonileştirmeye gidiyor ama gittikleri yerde bu duruma itiraz edecek bir grup ecinni ile karşılaşıyorlar. Şimdi bu kitabı okumadan ölürsek gözümüz açık gidiyorduk he mi?

62.Conan-Robert Erwin Howard: Sonunda listede bulunduğu için aklımın karışmayacağı bir adam. Conan, hepiniz biliyorsunuz ki tüm zamanların en muhteşem karakteridir. Bizzat Alfa altın serilerini kilitli bir sandıkta tutan bir kişi olarak (dileyene Alfa'nın 98 yılında yeniden piyasaya sürdüğü ince seriler ödünç verilebilir) hastasıyım diyorum. Sayfalarından testesteron akar, eninde sonunda prenses ile beraber olur ve dünya üzerinde kendisinden şamar yememiş insan evladı yoktur. Abimizdir.

61.A Fire Upon the Deep-Vernor Vinge: Başka bir evrenden (bizde evren çok, boy boy) tanrısal güçlere sahip bir üst bilinç gelip bizim evrene dadanmıştır. Onu yok edicek bilgilere bir grup izbe sahiptir ama onlar da hiçbir şekilde ayrılamayacakları bir gezegende hapis kalmışlardır. E iyi de başlamadan bitti ki roman.

60.Xonogenesis-Octavia Butler: Oankali isimli bir uzaylı ırkın dünyayı kutarır ama çıkar dünyası işte, ille dediğimiz olacak diye tutturular. Sonuçta adamların üremesi için genetik olarak değiş tokuş yapılır. Kısacası uzaylı da olsa hepsi terbiyesizmiş bunların.

59.2001-Arthur C. Clarke: Sorgulanabilir bir "sexual abuse" geçmişi olması tüm zamanların en iyi bilim kurgu yazarı olduğu gerçeğini değiştirir mi? Seçim sizin.

58.Earthsea-Ursula K. Le Guin: Bence kesinlikle kötü bir değerlendirme, çok daha yukarılarda bir yeri hakediyor. Travesti robotlar, dünyaya hükmeden dinazorlar listeye girmişken bu muhteşem seriyi görmezden gelmek olmaz. Ah bir de dördüncü kitapta Le Guin'in feminist damarı kabarıp iyice "erkeklere ölüm" ruh halinde yazmasaymış ne güzel olurmuş. Böyle de iyi, hatta muhteşem.

57.Fionavar-Guy Kavriel Kay: Bir grup günümüz öğrencisi fantastik kuntastik bir dünyaya düşer. Sonra elfti periydi derken balatayı yakarlar. Fiona Apple diye de bir hanım var, yok değil.

56.Good Omens-Neil Gaiman\Terry Prachett: Zaten iki ismi görünce mutlaka gaza gelenler olacaktır. Burada da var sanırım, İyi Kehanetler miydi adı? Alternatif bir kıyamet senaryosu, hatta şimdi hatırlamıyorum ama amatör bir Türk yazar da bu hikayeye çökmüştü. O derece.

55.Slaughterhouse 5-Kurt Vonengut: Başka bir çevirildiğini umduğum kitap. Kurt Vonengut'un Cats Cradle gibi kitapları hali hazırda çevrildiğine göre bu da mavcut olmalı. Dresden toplama kampındaki bir adamın düşüncelerinin ve kabuslarının başka bir evrende incelenmesini konu alıyormuş. Underground okumalar serisinde Vonengut ve Palanhuik'i tek (e ama iki tane oldu) geçerim.

54.Pern-Anne Mc Cafferey: İtiraz ediyorum, bu seriyi okudum ve kekremsi tad kelimesinin ne anlama geldiğini bizzat keşfettim. Evet iyi yazılmış belki ama ben kozmopolit olmayan, izole hikayeleri sevmiyorum. Ejderler var, sonra gökten iplikler düşüyor cıss, ee çok güzel sonra zamanda bir kısmı geriye gidiyor orda ejder besliyorlar hah iyice olduk, sonra geri geliyorlar. Arada bir yerde ecder kumandanı herif "kader bu, ejderlerimiz bağlı" diyerek bir kıza dadanıyor. Oldu canım, kehanet ayağına herşey serbest tabi.

53.Timescape-Gregory Benford: Aynen alıntı yapıyorum, günümüzden 1962 yılına dünyayı sürüklendiği felakete karşı uyarmak için bir mesaj yollanır.

52.A Clockwork Orange-Anthony Burgess: Bazı filmler vardır, o kadar iyi çekilmişlerdir ki aslında o filmlere kaynak olan kitapları merak bile etmeyiz (bkz Fight Club, ayrıca Palanhuik'in filmin sonunu kendi kitabındaki sondan çok beğenmesi ise ap ayrı bir detaydır). Kubrick elinden çıkma bir görsel\sanatsal şölen değil belki ama yine de okunmalı.

51.It-Stephen King: O adıyla var değil mi bu? Yanlış olmasın. Stephen King'in sadece Kara Kule\Dark Tower serisini okudum, gerisinden bi haberim.

50.Wheel of Time-Robert Jordan: İşte onlarca hatta yüzlerce karakter barındıran ve aslında tek karakterin yavaşça balatayı yakışını anlatan pek naçizane bir roman serisi. Her cilt ortalama olarak tuğla ağırlığında olduğundan üstelik nasıl başardıklarını hala anlayamadığım bir yöntemle türkçeleri tek kitaptan daha ağır iki cilde bölündüğünden "handle with care" diyorum.

Demiştim saat 22:00 den önce gelir diye. Enjoy.

3 yorum:

  1. Left Hand of Darkness ne yazık ki yok listede, Trial da ha keza. Listeyi Amerikalıların yaptığını söylemiş miydim?

    Birinciden çok ilk ondaki kitaplara bazı itirazlarım var. Özellikle Ender Chronicles ve Amber serilerinin abartıldığına inanıyorum (ha daha iyisini yazdık onu beğenmiyoruz).

    To Stars my Destination ve Demolition Man ise ilk onda değilken Neuromancer var, kınıyorum. Üçüncü 25 için beklemede kalınız.

    YanıtlaSil
  2. e ilk onu deseydin birader hazır spoil etmişken:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.