12 Mayıs 2006

Ölmeden önce okumanız gereken 100 kitap bölüm 1 (100-75)

Bu makaleyi eski (1998) bir Inquest sayısında okumuştum. O zamanlar listedeki kitaplardan toplasanız on tanesini okumuştum, her yıl biraz artarak ilerledim ve sanırım yarısına yakınını gerek İngilizce gerek de Türkçe olarak okumayı (aynı zamanda da amazon'u zengin etmeyi) başardım. Öncelikle belirteyim bu liste "dünya klasiklerini" değil, spekülatif kurgu, korku ve bilim kurgu türlerine ait kitapları içermektedir. Elimden geldiğince makaleyi Türkçeye çevirdim, araya da kendi yorumlarımı eklemeyi ihmal etmeden. Seçimlere ve sıralamaya itiraz edebilirsiniz ama kabul edin harika bir okuma listesi (yazarın notu).

100. The Postman-David Brin: İdealleri için tek başına savaşan bir adamın nükleer savaş sonrası Amerikasındaki macerası. [Filmini hatırlayan çıkabilir, Kevin Costner tarafından gişede süründürülen, senaryosu oldukça ucuzlaştırılmış filmini boşverin, kitabı hakikaten daha güzel -Gale]

99. Carrion Comfort-Dan Simmons: Psişik vampirlerden oluşan gizli bir örgütün, başka insanların acıları ve mutsuzlukları ile beslenmesi ve zihinleriyle oynadığı karanlık bir anti ütopya. [okumadım ama fikir muhteşem geliyor kulağa]

98. Through The Looking Glass-Lewis Caroll: Alice Harikalar Diyarında'nın kaldığı yerden devam eden ve Alice'in karanlık, delilik dolu bir ülkede yaptığı yolculukları anlatıyor.

[bunu okudum, çok başarılı. ayrıca alternatif "masal" senaryoları dahilinde Gregory Maguire-Wicked kitabı Lanetli adı altında Yerdeniz yayınevinden çıktı diye de haber veririm. Oz Büyücüsüne bambaşka bir bakış açısı getiriyor ve çocuk kitabı olmakla uzaktan yakından alakası yok hatta 18+ bir çok yerinde]

97. The High Crusade-Paul Anderson: Bu kitap sanırım dilimizde Uzaya Haçlı Seferi adıyla çevrildi ama artık piyasada yok. Bir avuç Haçlı şövalyesinin bir uzay gemisini ele geçirip uzaylılara Hristiyanlığı kabul ettirmeye çalıştığı harika bir romandır.

96. Snow Chrash: Daha ortada sinir bozucu Keanu Reeves, Monical Belluci ve kabına sığmayan göğüsleri ve daha sonraları Elrond'u oynarken her an balatayı yakıp Aragorn'a "Mr. Anderson" diyeceğinden korktuğum Hugo Weaving yokken ilk Matrix kavramını ortaya atan ve sanal gerçeklik konusunda ilk ipuçlarını veren kitap bu. Elbette hiçbirimiz sanal gerçekliğin "mrb age\sex\location? 34\evet\heryerde" şeklinde bir şey olacağını tahmin edemiyorduk.

95. The Kraken Wakes-John Wydham: Sıradışı bir "derinden gelenler" (burada invasion from below demiş yazar, bir çeşit Cthulhu mitosuna gönderme olarak) hikayesi. Tek farkı Mad About dizisindeki Paul ve Jamie'ye benzeyen baş kahramanları olması. [bahsi geçen diziyi de sevmezdim, ama adamlar koyduysa vardır bir bildikleri]

94. Way Station-Clifford Simak: Dünya atmosferinde konuşlanmış bir istasyon kumandanın yer yüzündeki kaçınılmaz atom savaşını ve güç dengelerindeki değişimi engelleme çabalarını konu alan bir kitap [demiş yazar ama bilimkurgu pek benim tarzım olmadığından bunu da okuyamadım, amazondan baktığım kadarıyla bir çeşit Deep Space Nine ya da Babylon 5 türü hikayeye sahip]

93. Swords-Fred Saberhagen: Dilimize pek fena yayınevi 6.45 tarafından "kazandırılan" Kılıçlar serisini İngilizce okudum, çok yorucu olmayan bir "high fantasy" serisi. İşte tanrılar ve kılıçlar yapıyorlar, sonra bunları insanlar buluyor ve şenlik başlıyor.

92.The Four Lords of the Diamond Serisi-Jack Chalker: Zihinin dört farklı bedene kopyalayıp dört farklı düşman dünyaya sızan bir gizli ajanın maceraları [yine bk, kardeşim okumadım ben Alfred Bester ve bir kaç seçme yazar harici gelmeyin üzerime]

91.The Songs of Distant Earth-Arthur C. Clarke: Bu kitap sanırım dilimize çevrildi ama adını şu anda hatırlayamadım. Uzak Dünyanın Şarkılarıydı sanırım. Güneşin patlamadan evvel insanların dünyadan kaçış çabalarını anlatıyor.

90.Flowers for Algernon-Daniel Keyes: Zeka özürlü bir hademenin ameliyatla IQ'sunu üç katına çıkarması sonucu olan olaylarmış. [Nereye imza atıyoruz?]

89.Downbelow Station-C.J. Cherryh: Insanlığın evreni hızla kolonileştirdiği ama gezegenler arası iletişim kopukluklarının onlarca yıl sürebildiği bir evrende birbirinden neredeyse bihaber kolonilerin karşılaştıklarında yaşadıkları uyum ve anlaşma problemleri [ve olaylar gelişir, e biz koca gezegende anından haberleşiyoruz da her konuda hemfikirmiyiz?]

87.To Your Scattered Bodies Go-Phillip Jose Farmer: Başka bir alternatif kurgu. Tüm ölen insanların cehennem yerine gittiği, garip ötesi bir "öte dünya". Hitler ve Mark Twain gibi karakterlerin cirit attığı uçuk kaçık bir kitap [zamanında okuyup anlamakta aciz kalmıştım yetersiz ingilizcemle, on yıl oldu şimdi gelsin]

86.The Last Unicorn- Peter S. Beagle: Bir unicorn (tekboynuz), dünyadaki diğer ırkdaşlarının ortadan kaybolduğu haberini alır ve onları bulmak için yola koyulur [bu ne şimdi? yakari mübarek, alo atsın hemşerim at, artı boynuz. kim yazıyor bu kitapları getirin döveceğim]

85.Crystal Express-Bruce Sterling: İnsanoğlu sonunda dünyadan kaçmış ama "izbeler vs daha izbeler" konseptinden kaçamamıştır. Bir tarafta robotik ruhsuz şerefsizler diğer yanda uzay çağında hala çiçek böcekte olan hippiler. Kaçış yok yemin ediyorum.

84.Cats Paw-Joan Vinge: Yine okumadığım bir bilim kurgu romanı. Kim bu adam ve kadınlar? Biz niye görmedik hiç? Neymiş cyberpunk, cinayet ve gizem. Al bunu bir de yarı kedi yarı insan bir dedektife yükle, hadi bakalım yolun açık davan Teksas Tommiks davası.

83.Lyonesse-Jack Vance: Doğa üstü temalı bir romanmış bu. Periler, cadılar ve bunlar arasındaki iç çekişmeler. Hepsi de Londra yer altında yaşanmakta. Bu tuttuysa yazıyorum romanı Dodurga Perileri ve Bizler. Yerse.

82. Gun, With Occasional Music-Jonathan Lethem: Uzak bir gelecekte silah kullanan kangurlar ve devleti yönetem timsahlarla dolu bir "özel dedektiflik" macerası. Şaka gibi, adamlar zengin olmuş biz hala neredeyiz.

81.The Invisible Man H.G. Wells: Oh, sonunda bildiğim, okuduğum bir insan evladı. Bildiğimiz, defalarca kötü koplayaları yazılmış ve daha kötü filmleri çekilmiş "suç işleyebilseydiniz ve bu yanınıza kalsaydı ne yapardınız" senaryosunun çıktığı nokta. Okumayan bizden değildir.

80.Space Trilogy-C.S. Lewis: Lewis kitaplarından bizde olmayan bir seri. Uzayda Kral Arthur'un mega şirketler İngilteresinde verdiği bağımsızlık mücadelesi. Almak lazım, okumak lazım. Hele ben nerede Kral Arthur adı görsem alır okurum, açım.

79.Stranger in a Strange Land: Bu kitabı hakkında yorum yazmak için okumuştum. Heinlein'ın diğer kitabı Starship Trooper's dan sonra fazlasıyla politik ve ne yazık ki Cartman'ı delirtecek cinsten hippielik içeren bir roman. Yine de çok iyi, akıl dolu mesajları olan muhteşem bir bilim kurgu romanı.

78.The Mote in God's Eye: 3017 yılında insanlar uzaylıları buluyor. Seçim: Kucaklayalım mı, gri kıçlarına roket mi atalım?

77.Something Wicked This Way Comes: Uğursuz bir şey geliyor bu Yöne diye çevrildi bu kitap ve yine baskıdan kalktı. İngilizce olanında resimler ve çizimler de var ki titreme gelebilir insana.

76.Lensman: Bunu da okudum şans eseri, hatta çizgi filmi bile var. Özet geçeyim, şimdi lensler var bazı insanların elinde, bunlardan ışın mışın çıkıyor. Misal birisinde tek lens var, diğerinde üç tentakülde üç tane. E öbürü diyor ki "hemşerim ben birini zor zaptediyorum, sen üçü bir yerde yapmışsın" "bak koçum aşağı marslıyız biz, yiğidin harman olduğu yer" diyor vs. fantastik aksiyon takip ediyor. İyi yani.

75.Dragonlance: Evet çoğu insanın bildiği Ejderha Mızrağı serisi. Şimdi bir Raistlin var, ezik bu ama sonra coşuyor ona buna racon kesiyor. Caramon var, ayı yavrusu ama temiz kalpli. Tanis var, Sezercik gibi alıyorlar ortaya elf bebeleri "piç piç piç nıhahaha" diye diskoya çekiyorlar. Sonra Sturm var, byıklar pos endam yerinde bu da elfin perinin hastası oluyor sonra "ecderha" tarafından kamaştırılıyor. Güzel seri ama misal ben bunu 15 yaşında okudum, gençtim yanaklar kırmızıydı sakalsızdı ağlamıştım ilk kitabın sonunda. Şimdi nankör bir piçkurusu oldum beğenmiyorum. Dragons of the Summerflame ama , okuyun onu.


İlk 25 kitap bu sevgili dostlar. Deha olan geri zekalı kapıcılar, "queste" çıkan tekboynuzlu eşekler ve samuray pizza dağıtıcısı kahramanlar. Hell yeah!

Devam edecek sanırım.

9 yorum:

  1. o diil de ipanemam ne üye getirirmişin be, adam iki postta senin total posttan fazla karakter yükledi siteye, helal olsun..

    aynı performansın sürmesi dileğiyle:)

    YanıtlaSil
  2. ayrıyetten bunun diğer 25lik paketleri de beklioz..

    YanıtlaSil
  3. Önce elli elli iki paket yazayım dedim sonra dergiden bilgisayara geçirip bir yandan çevirirken gözlerimden dumeynler (dumeyn nedir diyenler için, açınız sözlük bakınız kartal maltepe) çıkmaya başlayınca vazgeçtim. Devamı gelecek, tahminen yine gecenin uğursuz bir saatinde. Bir numaralı kitap kimseyi şaşırtmayacağı için sondan başladım.

    YanıtlaSil
  4. he beyle 25 25 şahane olur, heyecanlı heyecanlı.. ayrıyetten bu mekana kartal maltepe bilmeyeni zaten almıyoruz:)

    YanıtlaSil
  5. Yazının başında belirttim, tür olarak fantastik (ya da political correct haliyle spekülatif) kurgu, bilim kurgu ve korku romanları ağırlıkta. O bakımdan Rus çiftçileri ve durduk yerde intihar dürtülerinin baskın olduğu romanlar (Woody Allen'a bir gönderme bu diyelim) geçmeyecek ama tahmini gerçekten çok kolay.

    YanıtlaSil
  6. birinci kitabı açıklıyorum:

    ayşegül ata biniyor!

    (bana baya fantastik geliyodu o vakitler)

    YanıtlaSil
  7. space oddyysey ilk onda ama birinci mi bilmiyorum(nasıl yani?). sabreden insanlar saat 22:00 ye kadar ikinci 25'i görecek.

    YanıtlaSil
  8. ouv pis bir insan varmış burda, farkın varamamışım sinsice sızıp enseme üflemiş. size bir ankara bilgesi olan "bilo"dan bir kuple o zaman jander efendi "kalleş cander".

    YanıtlaSil
  9. bi dakka bi dakka.. millet yarışma düzenliyo da hediyesi niye hemen frekoya kaçmış? ipanemaanımcım bi ucundan tutun, kazananı nuperaya yemeğe götürücem diyin, hem daha bi katılım olur bak benden söylemesi:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.