25 Ocak 2006

A New Machine..

Ben arada asli ülkümden sapmayayım işime bakayım.. Bu altta göreceğiniz ex entarimiz de içerik açısından en büyük emeklerden birine sahiptir.. yıldız bakınızlar gene parantez oldu tabi, ne yapalım, şimdilik böyle..

hadi bakalım, bismillah!


a new machine (#3271161, 27.08.2003 19:02:00)

pink floydun sevdiği tamamlama unsurlarından.. bu işi bazen segue ya da aradaki şarkının intro ve outroları tadında yaparlar; kral örnekleri arasında breathe reprise (seque dalında), pigs on the wing part 1 ve part 2 (intro ve outro dalında) ilk akla gelenleridir.. bir diğer kral introyu (hem de en süperlerinden) final cut albümünde get your filthy hands of my desert adıyla yakalarız, ki buradan da the fletcher memorial homea yatay geçiş yapmaktadır roger abi, koparabilene aşkolsun.. ve tabi unutmamak gerekir ki, birçoklarının “wi dont niid no eccukeyşın” diye bildiği pink floyd un helikopterli parçası aslında the happiest days of our lives introsunun çığlık çığlığa bağlandığı another brick in the wall part 2 kombinasyonudur..

velhasılı kelam, abiler yıllar boyu bu tarz çalışmaları yapmışlar, bizleri dumurlara sürüklemişlerdir.. ve fakat bir gelen özel ukte, bu başlıkta adı geçen parçanın 1 ve 2. bölümlerinin serpiştirilme sebebidir.. onu da söyleyeyim :

efendim dikkat edilmesi gereken husus, bu albümün tam da teknolojik değişikliklerin had safhaya ulaştığı bir dönemde (1987) yayınlanmış olmasıdır.. artık plak azalmış, ağırlıklı olarak sanayi compact diske yönelmiştir.. sevgili abilerimiz, her nekadar ultra çalışmaların adamı da olsalar, o güne değin herkes gibi bir a1 ve b1 kaygısı yaşamışlardır isteyerek ya da istemeyerek.. hele ki böyle bir final cut sonrası geçiş albümü için aylarca çalışılmış, “ulan madara olmayalım” kaygılarıyla, çok yeni gibi nitelendirilebilecek ama aslında çok klasik bir pink floyd eseri ortaya çıkmıştır.. giriş / gelişme / sonuç evrelerine harfiyen uyulmuş, kaset / plak gibi medyalardan dinleyecek yığınlar için ilk yüzün sonuna on the turning away, öbür yüze sorrow monte edilmiştir.. bundan ötürüdür ki ilk yüz nispeten ferahlatır, ikinci bölüm ise direk yıkar adamı.. düşünün ki on the turning away biter bitmez yet another movienin gelişi, o güne değin alışılagelmedik bir pink floyd track list durumudur.. bütün albümlerine baktığımızda, en karamsar albümleri olan final cutda bile böylesine dumur bir sıralamaya rastlamayız.. kaldı ki, abiler bu tarz vuruşlar için genelde son tracki seçerler, en olmadı komple albümü loop ederler (outside the wall) (in the flesh).. yet another movienin karamsarlığı kesmemiş olacak ki, bir dakika onbir saniye boyunca round and around adlı outroda hoş bir loop üstüne davein gayet gentle tadları ile bizi yumuşatır gibi yapıp, arkadan 657 magnumla ateş edercesine a new machinein ilk bölümünü salarlar üstümüze; biz de matrix ajanı olmadığımızdan, süper atraksiyonlarla savuşturamayız bu durumu ve östakiyi bypasslayarak direk cidardan alırız etkiyi..

do you ever get tired of the waiting?
do you ever get tired of being in there?
don't worry, nobody lives forever,
nobody lives forever..

eh, bunu kaldırmak için araya bizim bildiğimiz pink floyd bir şeyler koymalı, dinleyiciyi yumuşatmalıdır.. bunu final cutda two suns in the sunset öncesi not now john ile, division bellde high hopes öncesi lost for words ile, hele hele the wallda süper kriz parça one of my turns öncesi hareketin kralı sayılacak young lust ile yapmışlardır.. örnekler çeşitli olmakla beraber, rogerın bu albümde vokal ve bas harici eksikliğini sıralama hadisesinde de esefle görmekteyiz.. yumuşatalım derken, terminal frost ile iyice dinleyiciyi yaymışlar, ki bu parça aslanlar gibi on the turning away sonrası gelip bizi yet another movieye hazırlayabilirdi, bunca yayıntının ardından sorrowu bünyelerin kaldıramayacağı düşünülerek a new machinein ikinci bölümü serpiştirilmiştir.. bu noktada kıllandığım esas nokta, a new machinein ilk etapta tek parça olarak kaleme alındığı, daha sonra görülen lüzum üzerine ikiye bölündüğüdür..

vardır babaların bir bildiği diyor, severek dinlemeye devam ediyoruz (melyche hanıma saygılarımla)..

5 yorum:

  1. emrin olur babacım, sağda ilk müsaitte peçetelerin hakkını vericem, lakin bi daha sefere viskiye sarılıp gelsin raconu bozmayalım:)

    YanıtlaSil
  2. kar kış tabi, yolda indiragandi ettiler babacım, olsun içmiş kadar oldum allah razı olsun:)

    YanıtlaSil
  3. sss, freko! senin bir de yeah takintin vardi, bi de bekonun reklam cingili takintin -ki muhabbetimize vesile olmustur (o zaman da beni erkek zannetmistin hala da oyle zannediyorsun ahaha). demin ipod'a sarki yuklerken yeah denk geldi de hatirladim guldum. hey gidi gunler be.

    YanıtlaSil
  4. beko cıngıl takıntım çok şükür ki sürüyor.. istekleri aldım, "copy" diyorum, hatta "roger that" diyesim bile var, bu radde:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.