06 Nisan 2006

Çocuklukta Yabancı Müziğin Başlangıcı

Hangimiz çocukluk döneminde kendine gelip artık bu garip Türkçe melodileri dinlemekten vazgeçtiğini hatırlamaz.

Yıllar Yonca Evcimik`in patlama yaptığı Seden Gürel`in dallara kuş kondurduğu dönemlerdir. Servisle okula giden ve niyeyse o servise ilk binenlerdensinizdir. Yolculuğunuz gayet güzel ve kendi halinde geçerken bir anda ya radyodan yada servis şöförüne “Ersin ağbi B tarafını koyar mısın?” istekli kasetlerden başlar “Aboneyim abone”. Özel çekme yada el yapımı kasetse daha fenadır , çünkü bu şarkının arkasından Seyyal Tanerin en moda şarkıları , Aşkın Nur Yenginin şişeye üfleyip gemi sesi çıkardığı şarkılarla okula gidersiniz.
Siz okul bahçesine indiğinizde kurtuldum derken 80 li yılların elde taşınabilir teypli çocukları peydah olup açılacak en son seste Hakan Pekerin Hey Corc Versene Borc şarkısı çalıp dans etmektedirler.
Aklınızdan binbir türlü komplo teorisi geçmektedir. Çünkü o müziklerden hoşlanmıyorsunuzdur. Yaşınız 11 den 12 ye kayarken siz farklı olmak adına marjinal bir kararla artık Türkçe müzik dinlemekten vazgeçmişsinizdir.Çabuk mu büyüdünüz? Elbette hayır, çokmu akıllıydınız ? Aslında sorun şuydu artık mevcut durum sizi tatmin etmez olmuştu.
Peki ne olmuştu da sizi o dönemde müziğin tamda sizin yaşınıza uygun hale geldiği bir dönemde farklı mecralara taşımıştı. Herşey o dönem lise son sınıfta okuyan ağbinizin bir akşam sizin artık o dönemde sadece ilk özel televizyon kanalını izlerken “Sesini kıs bak ben ne getirdim.” Diyip stereo kaset çalara bir kaset koymasıyla başlar.
Konan kaset kapağı siyah üzerinde 4 tane adamın resmi bulunan değişik bişeydi ve çocuk olmanın verdiği öküzlükle direk “oen” “ne lan” diyivermiştik.
Ağbiden direk durumu özetleyen “öküz oen değil Queen O!!” sözleri bizi şaşırtmıştı , “o ne? Diye sorunca “kraliçe” yanıtı bizi daha bir garipleştirmişti. Çünkü o döneme kadar hayatındaki herşeyi kız erkek, sağ sol , küçük büyük, 0 1 gibi mantığa bürümüş bir kardeş olarak tümü erkeklerden oluşan bir müzik topluluğuna (yaşasın TRT) neden kız ismi konduğu merak konusuydu.
Müzik kasedi yavaştan dönmeye başlayınca ilk görüşte aşka olan inancın aynısı ile Bohemian Rhapsody başlar. Garip ötesi bir giriş ortasında patlama sonunda çan gongu ile bitiş. Bu kadar uzun bir parça ilk defa dinlenmiştir. Neydi bu? çocukluğun , yada artık ne deniyorsa dönemin adına geçiş tamamlanmıştı.
O günden sonra servis yolculuklarında acı içindesinizdir , çünkü gerçek bir bir müzikle tanışmışsınızdır. Sınıf müsameresinde bile seçildiğiniz dans grubunda bu şarkı gibi şarkıların çalınmasını arzulamaktasınızdır. Hayat sizin için artık daha farklıdır.

Takip eden zaman içinde başka değişikliklerde olmuştur, siz artık tv olarak o dönemde antenle bile çıkan MTV ve Teleon (o dönemde yabancı müzik veren tek Türk kanalı) izleyip , sizin gibi olan tek arkadaşınızla bu yılki müzik ödüllerinde kimlerin ödül alabileceğini tartışıp , headbangers ball isimli programdaki acaiplikleri görüp, beavis and buthead repliklerini ağbiden rica edip çevirmesini dilemekle geçti.
Sonuç olarak ileriki hayatınızda Yonca Evcimik `in Fan kitlesinin ne olduğu yada size etkisi bilinmez iken hiç değilse sizin dinlediğiniz bir çok müzik grubunun yada yabancı dilde söylenen şarkıların fan kitlesinin hala devam ettiğini bilmek bile size bir mutluluk verir. Günün birinde bir plaza kadını yada manager olduğunuzda bile playlistinizdeki şarkılar ile övünür , ufaktan çaldığınızda size gelip “sende Burhan Çaçan var mı?” gibi bir gereksizle uğraşmazsınız.

5 yorum:

  1. kütür olm bu yazıyı hakkaten sen mi yazdın, yoksa ekauntu bi arkadaşa ödünç mü verdin? ben senin böyle bi geniş zaman, bi past tens, bi füçur pörfekt, ve hepsi aynı paragraf içinde yazdığını hiç görmedim..

    bi düzelt olm, başım döndü, komment yapma şevkim kırıldı:)

    YanıtlaSil
  2. Kardeşinizin içinden kopmuş yegane çocukluk yazısıdır...

    Devam Abi...

    YanıtlaSil
  3. heee şimdi oldu, eski iş, eyvallah:)

    ulan aynı tarihlerde ben üniversiteye gidiyodum ne acı dimi..

    hepimiz ölücez be..

    YanıtlaSil
  4. tens hatası demedik şekerim, böyle saçarak kullanılmaz dedik, lakin adam küçükkene yazmış bunu:)

    YanıtlaSil
  5. Çok küçüktüm ben onu yazdığımda...

    Hala küçük müyüm bilmiyorum??

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.