07 Şubat 2006

Hachi-Roku - Tofu Dağıtım Taşıma Taşıtı



Efendim, blog'a ilk mesajımızı Freko hazretlerinin ısrarları üzerine uzmanlık alanımız olan 4 tekerekli ve içten yanmalı motorlara sahip olan makinalardan en güzide, en özeli, en efsanesi Toyota Trueno AE86 yada nam-ı diğer Hachi-Roku ile başlayalım dedik.

Japonca'da, Hachi = 8 ve Roku=6 kelimelerinin biraraya gelişiyle takma adı oluşan ve Trueno diye adlandırılan aracımız 1983 yılında üretilen aslen 5. nesil bir Corolla. Tabi bu aracımızın diğer Corolla'lardan ve orta-alt sınıf otomobillerden ayıran özelliği çok hafif şasisi, modifiye edilmeye yatkın motoru ve arkadan itiş özelliği olmasıdır. Evet yanlış duymadınız, arkadan itişli bir Corolla.



O yıla kadar sadece Toyota MR2'de kullanılan 127ps'lik 4A-GE motor ile üretilen Trueno'muz asıl ününü 2 insana borçludur. Bunlardan birincisi, "Drift King" olarak da bilinen Keiichi Tsuchiya ile 80'li ve 90'lı yıllarda Japonya'da birçok Drift Şampiyonluğuna, ikincisi ve birçok otomobil ve manga meraklısının bildiği manga artisti Shuichi Shigeno'nun Initial D anime-manga serisidir.

Fabikasyon 127 ps'lik DOHC motoru, 940kg'lık hafif şasisi, 5 ileri manuel vitesi, LSD (Limited Slip Differential) ve T-VIS (Toyota Variable Induction System)'ı ve 8.5 sn'lik 0-100 süresi ile Japonya gençlerinin 80'lerde gözdesi olan otomobil halen orta sınıf sıfır km'de birçok otomobilin fiyatına Japonya'da alıcı bulabilmektedir. JDM (Japan Domestic Market) versiyonları GT-Apex ve GTV olarak iki versiyonla üretilen Trueno'nun Amerika'da GT-S adından S-OHC (tek egzantrikli) bir modeli daha bulunmaktadır. Bütünüyle 80's tadı veren pop-up farları, köşeli hatları ve coupe karoseriyle hala birçok otomobil meraklısının gözdesi olan bu otomobilin ülkemizde de şanslı birkaç sahibi bulunmaktadır.

4 yorum:

  1. vallahi bu makinadan bi tane alsam şerefsizim çok mutlu olcam.. aslında bir de değil, iki tane lazım, biri bana, biri blackened kardeşime:))

    atatürk oto sanayide tofucu da açarız, akşam maslak dönüşü yanlaya yanlaya heeey hey çok şahane olur bee:)

    YanıtlaSil
  2. gördük subaruyu, savaşan şahinle çektik allahın dağında:)

    YanıtlaSil
  3. konu AE86 ise hem de ne biçim der, ben kefilim..

    akira dağının kralı geliyoooo, geliyoooo, geliyooooooooo (nası koydu aykut kocaman bestesiyle okunacak:)

    YanıtlaSil
  4. skyline'a ayıp olmuş bence, nissan'ı üste taşıyak blekınd bey biraderim:)

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.