31 Mayıs 2006

Web Psychos, Stalkers and Pranksters

kusura bakmayin, ingilizce baslik attim guzide blogumuza. lakin bu bir kitap ismi. henuz okuma firsati bulamadiysam da bahsetmek istedigim konu hakkinda yazilmis ciddi calismalar oldugunu biliyorum.
ben sadece durumun vehametini hatirlatmak uzere bir seyler yazayim dedim. amacim bu konu hakkinda detayli bilgi vermek degil, bu sitenin uyesi olan ve bi sekilde bi yerden connected oldugum insanlara, zaman zaman akillarina gelen ama genel olarak akillarinda tutmak istemedikleri bir konuyu, sanal alem sapiklarinin varligini hatirlatmak. umarim en azindan bir kac kisiyi uyandirabilirim veya goz ardi ettikleri gercekleri hafife almamalarini saglayabilirim. bu blog'da kefillik sistemi yurudugunden, kimse kefil olamayacagi insanlari bu blog'a sokmamistir herhalde diye dusunuyorum. yanilmamayi istiyorum acikcasi.
tahminimce cogumuz eksi sozluk yazariyiz. en azindan kendimize ait blog sayfalarimiz filan var. ne acidir ki, bu durum basli basina bu tur sanal alem sapiklarinin hedefi olmamiza yetiyor. nihayetinde bizim hakkimizda gunluk olarak girdigimiz yazilardan, baskalarinin bizim hakkimizda ya da yazilarimiz hakkinda yaptiklari yorumlardan dolayi halka acik bilgiler mevcut. malum kisiler de psikopat olduklarindan zamanlari bol. acik konusayim. ben oturup da herhangi bir tahinpekmez yazarinin ya da sozluk yazarinin yazilarini sirasi ile takip edip o kisi hakkinda profil cikartacak kadar vakte sahip degilim. ama iste "insan kendinden bilir isi". muhtemelen buyuk bir cogunlugumuz ayni durumda. lakin hayatin gercekleri ile baglantisi cidden carpilmis bir grup insanin, yani bu web psikopatlari denilen insanlarin "bizim gibi" olmadiklarini bilmek lazim. arastirma yapmak icin bolca vakitleri var. nihayetinde obsesif kisiler.
sizin hakkinizda yeterli arastirmayi yaptiktan sonra da bir sekilde size ulasmayi basarabiliyor insanlar. zira nedir? eksi sozlukten ilginizi cekebilecek, muhabbet baslatabilecek mesajlar atabilecek veya atiyorum, bu blogda yazdiginiz bir yaziya sizin bekleyecegini umdugunuz yorumu yazabilecek kadar sizden haberdarlar. bir kere dikkatinizi cektikten sonra ise bir sekilde daha da yaklasmanin yollarini bulabiliyorlar. soyle ki, bir sekilde buddy/badi vb. olduktan sonra diger badilerinizin arasindan siyrilmak icin ellerinden buyuk bir koz var: zaman. yani ben su anda bir derdim sikintim olsa frackman reloaded'in (ki bu adam benim yuzyuze gordugum, veletligini bilen arkadaslarimin oldugu bir insan) zamanindan ne kadar calabilirim? maksimum 20 dakika. daha fazla degil. adamin isi var gucu var ve tek derdi ben degilim. ama iste bu web psikopatlarinin vakitleri buna adanmis durumda, cunku tek derdi sizsiniz. bir sey anlatacaginiz zaman sizi 24 saat durmaksizin dinleyebilirler. sizin hakkinizdaki bilgileri ele gecirmek (ve lazim oldugunda bunlari aleyhinize kullanmak) tek dertleri oldugundan onlara gonullu vereceginiz bilgileri sabirla dinleyip kaydedebilen insanlar. simdi bana girlfromipanema (ki kendisini ne kadar cok takdir ettigimi ve benim icin gormedigim sanal insanlar grubunda en deger verdigim yazar oldugunu bilen bilir) zamaninda bana anlattigi bir kisinin ismini sorsa hatirlamam ama bu adamlar hatirlar. ne gariptir ki bu sapiklarin "kafasi calisan ilgili insan" olduklarina inanirsiniz ki bu yalandir. bu gercek olamayacak kadar iyidir cunku. sanal alemde geyik yaparken kimse kimseyi o kadar da ciddiye almaz cunku.
bu sanal alem sapiklarinin diger bir ozelligi ise gercek olamayacak kadar mukemmel olmalaridir. rahmetli patronumun soyledigi bir soz vardi: "az zamanda cok is basarmak onuncu yil marsina mahsus bir durumdur. bir insan az zamanda cok is basardigini iddia ediyorsa yalan soyluyordur." guven uyandirmak icin kendilerine buyuk payeler bulurlar. ayni anda hem savas gazisi, hem unlu bir yabanci universite mezunu, hem gemi kullanabilen, hem devrimcilikten hapis koselerine atilmis bir insan olabilirler mesela. bu sizi sasirtir, zira hayatinizda karsilasacaginiz insan modeli bu degildir. yine de bir insanin durduk yere yalan soylemesinin nedenini bulamadiginiz icin sorun cikartmazsiniz.
bir sure kendi derdinizi sikintinizi bu sanal alem sapiklariyla paylastiktan sonra guveninizi saglamak icin kendileri de kendilerinden bir seyler anlatmak durumunda kalirlar. bu da bir onceki paragrafta bahsettigim az zamanda cok is basarma durumu gibi hayrete dusurucudur. evlidir ve karisi koturumdur mesela. ya da yabanci eski sevgilisi el diyarlarinda hasta cocugunu buyutuyor olabilir (ki dikkat edin, bir cocugun yasi 2 gunde degismez. carsamba gunu 4 yasinda olan cocuk ertesi cumartesi 6.5 yasinda olmaz). tek dertleri bunlar da degildir ustelik. yasadiklari binlerce aci olay vardir ki her olayin 1 gun aldigini dusunseniz bile bu sapiklarin yasadiklari gun sayisini gecerler. ama sanal alemde eglenmek isteyen insan guruhu zaten bu anlattiklarinin tamamini aklinda tutmadigindan nadiren iskillenir. peki bunda amac nedir? tahminimce su: bir insanin sana guvenmesi icin, o insana guvendigini gostermen gerekir. normalde sanal alemde tanistigin bir insana vermeyecegin detaylari bir kisiye verirsen, o insan senin kendisine guvendigini ve dolayisi ile de kendisinin de sana guvenmesi gerektigine hukmeder.
peki ya sonrasi? iste bu guven ortami saglandiktan sonra bu sanal alem sapiklarinin gercek yuzu devreye girer. su anda sukrediyorum ki "henuz" kurban olmadim. ama kurbanlardan duyduklarim ve bu kurbanlara iliskin olarak sahit olduklarim bile yetiyor tuylerimi urpertmeye. gizli kamera ile cekilen goruntuleri internet sitelerinde yayinlanan, is arkadaslarina gonderilenler var. parasi somurulenler var.... var oglu var iste. siz hayal edin.
durumun en aci tarafi sudur ki bu serbest sanal alemde bu adamlarin izini bulmak zor. dahasi adlarini, soyadlarini, cep telefonu numaralarini, genelde kullanmaktan hoslandiklari nickleri vb. bilseniz bile bunlari yayimlayamiyorsunuz. ispatlayamadiginiz sapikliklar nedeni ile bu sapiklari ifsa etmeye hakkiniz yok zira.
bu isin icinden nasil cikilir, sizin caninizi yakan adamdan arkadaslarinizi nasil korursunuz,... bilemiyorum. fikri olan yazsin bir seyler. zira bu is cidden cigrindan cikti.

4 yorum:

  1. şimdi öncelikle böyle bir yazı içinde benim ve ipanemaanımcıımın niki bold yazıldığı için sizi kınıyorum ve laflar hazırladım satinem.. yazının başına ve kıçına bakan nice blog gezgini, "bu freko sapıkmış bak ipanemaya şantaj yapıyomuş" diyecekler..

    böyle esprili bir açılış sonrası esas konuya girelim..

    şimdi öyle can alıcı bir konu ki bu, sadece kadınların değil, birçok yalnız erkeğin de başında var bunlar.. adam iyi bir işte önemli bir konumda çalışıyor, kendi çevresinde tanınıyor, ama vakti az, geceleri internete giriyor üç beş muhabbet ediyor, kelalaka bir insanla tanışıyor, bir iki günde ısınıp ve bittabi ki verilen gazlarla sanal seks yapıyor kamera ile falan, üç gün sonra bir mail içinde banka hesap numarası -gayetle kelalaka bir isme, hayatta gerçek adama/madama ulaşamazsın- para yatmazsa ellerindeki webcam görüntülerini işyerine/ailene carta curta göstereceklerini söylüyorlar misal.. bana düşmüyo ki öylesi, üste para alayım..

    ayrıyetten, bir diğer konu şudur: hani demişsiniz ya güvenilir insanlar gibi görünürler, sizinle ilgili her detayı hatırlarlar falan.. bu özellik örneğin bende de ziyadesiyle vardır, konuştuğum her insanın baya bi detayını bilir hatırlar, hatta ara ara sorarım lan olm/kızım şu iş nooldu bi gelişme var mı şu bu diye.. ha bu özelliği kötü kullanana iblis, kullanmayana freko -öhöm- deniyor, o ayrı konu..

    tabi durum böyle olunca, kavun değil insanlar, koklayamıyosun.. bırak sanalı, gayet uzun süre ilişki yaşadığın, belki evlenip boşandığın insanlar böyle şeyler yapıyorken, sanal alemde böyle oltalara gelmek çok da gurur kırıcı bir durum olmamalı diyorum.. herkes yanılır, mühim olan ders almak diyeceğim ama o da değil, çünkü illa bir kandıran çıkacaktır.. ne demişler, el elden, akıl akıldan üstündür..

    sitemizle ilgili duruma gelince, ufak bir açıklamayı uygun gördüm (döndüm baktım da hiç ufak olmamış, idare edin):

    şu an burada bulunan insanlardan %100'ü ile birebir muhabbetim bulunuyor, ama gerçek hayattan, ama msn, sözlük, şu bu, illa bir ilişkim var.. ayrıca bir iki istisna haricinde hepsi msn listemde bulunuyor.. aralarında nice iblisler, ibişler, dallamalar (ben dahil) mevcut, ama buranın mottosu belli: herkes biryerden birşekilde connected olduğu için, bugüne kadar münferit bir dalaşma, yazışma, yalaşma aktivitesi görülmedi.. görülmez demiyorum, kimsenin kimseyi kısıtlamaya hakkı yoktur, ama herşey insani ölçüler içinde olmalıdır.. gün gelir burada mesaj fasilitesi aktive olur, ama insanlar bir diğerine "eheh merhaba, nası gidiyo araba" demeden önce, nerede olduklarını düşüneceklerdir diye açtık burayı.. yoksa herkesin birer blogu olur, bi linkleriz birbirine, herkes kendi bahçesinde oynar, ortalık pırıl pırıl olur.. mühim olan, iyi, kaliteli insanları biraraya getirmek, ve 10 tommiks verip de kim olduğu/kimin klonu olduğu belirsiz takma adlarla cirit atılmasını at koşturulmasını önlemek..

    istedim ki, ben buraya bişi yazayım, satine yazsın, ipanema yazsın, serol yazsın, agato yazsın, blackened yazsın, rep yazsın falan (nickler rastgeledir).. ama tanımadığım, ya da burada olanlardan en az birisinin bile tanımadığı -ve kefil de olamadığı- biri gelip yazmasın, ileride başımızı ağrıtmasın.. bu gelecek adam belki daha sonra kafka, tolstoy ayarında olacak bile olsa bize lazım değil.. çünkü bir düzgün yazar için yüzlerce tırıvırıya tahammül edebilecek, modere edecek ne vaktimiz var ne de yerimiz..

    bu 1000 kişilik hedef laf olsun diye, babamızın hayrına konmamıştır, yılların gözleminin eseridir.. 1000 satine burada yazsın, burası türkiye'nin en çok okunan sitesi olur.. benim tek ve yegane istediğim budur.. çok okunan, -okunduğuna oranla- az yazılan bir medya, gündelik geyiklerden ve politik saçmalıklardan uzak, kimsenin birbirine düşmediği, taş üstünde taş bırakmamaktan ziyade taş üstüne taş konulan, ve tabi ki tüm bunların yanısıra geyiğin de kıralının döndüğü bir ortam..

    şimdiden garantisini veriyorum ki, aramızda buna aykırı hareket edecek tek bir kimse bugüne kadar olmadığı gibi, bundan sonra da olmayacaktır.. münferit olaylara anında müdahale edilecek ve kol kırılsa da yen içinde kalacak, kitlesel infiale mahal verilmeyecektir..

    arz ederim:)

    YanıtlaSil
  2. efem dişleri eline vermek ne demek, gider direk şenlikköyden yerini alır, hocayı ayarlar, yıkama / kefen / defin / mevlüt / yedi / kırk / elli iki dualarıyla komple sistem terki diyar ettiririm.. tahinpekmez kadınına hareketi direk kendime yapılmışcasına algılarım da, ya hoşuma giderse diye düşünüyorum, eyvah diyorum, oyy diyorum:)

    YanıtlaSil
  3. valla bu surata yapılan seks konusunu irdeleyesim geldi de, ne yeri, ne zamanı, sadece yuuuuh diyorum:)

    YanıtlaSil
  4. Ya ben bu çığrından çıktığı söylenen şeyi ilk kez duyuyorum? Allah allah, internetle pek haşır neşir değilim diyecem ama o da değil.
    Neyse.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.