21 Mart 2006

bas..

bir müzik eserinin taşıyıcı duvarıdır bas.. o olmasa çöküp gidecekmiş gibi durur hadise, lakin türk sanat müziği kullanmamıştır bu güzide kuvveti..

konuya biraz enteresan bir gözlükle yaklaşacağım şimdi.. bas hadisesi biraz da şuna benzer esasında:

hani, antik yunanlılar gelmişler her yere grek tiyatrolar kurmuşlar anadoluda, egede.. bunu da dağın şehre bakan yüzünü cavea etmek marifetiyle, yani seyirci sıralarını doğrudan dağa monte ederek yapmışlar.. buralarda oturan seyirci, eğer oyundan sıkılıyorsa şehrin manzarasıyla vakit geçirirmiş..

lakin romalılar sanki bu tiyatro işine daha bi önem vermişler, ve inşaatta ne malzemeden ne de zamandan sakınmışlar, ööyle lamba gibi düz araziye inşa etmişler tiyatrolarını.. hem seyirci kısmını, hem de sahneyi komple inşa etmişler, sahnenin de arkasına duvarı çekivermişler! bunun sebebi, seyircinin oyuna olan dikkatini dış etkenlerden arındırmakmış tabi.. ne vakit anadoluya gelmişler, hemen hemen bütün grek tiyatrolarına da çekivermişler duvarı..

işte bas müzik, bu sahnenin arkasına çekilen duvar gibidir.. ama dümdüz bir duvar adamın içini sıkar; bu yüzden romalı abilerimiz bu duvarları envai çeşit freskle, heykelle donatmışlar.. hani, herşeye rağmen adamın canı gene de sıkılırsa, bakacak birşeyleri olsun deyu.. bir müzik eserinde de böyledir bazen, sadece bası için dinlediğimiz yüzlerce şarkı çıkacaktır dağarcıktan şöyle hafif bir silkelemeyle.. o yüzdendir ki bir grup için, bir orkestra için basçı seçimi çok önemlidir.. bakınız roger waters, bakınız erdal kızılçay örnekleri konuyu hemen destekleyeceklerdir..

neden sevdik brooklyn funk essentials hadisesini? bizim güzide oynak türk sanat müziği eserlerimize üç parti bas eklediler de ska ettiler, başka da bişey yapmadılar işte!

kendi müziğimizi batılıya da dinletmek istiyorsak, yapacağımız en ivedi iş bası müziğimizin ayrılmaz üyesi olarak kaydetmektir..

türk müzisyenlerine saygılarımla..

1 yorum:

  1. tabii ki rebel moves'dan cem ozkan da sayilmali. bi de buradan da tekrarlayalim: "basci soyunsun". iyi bascidir. ayni zamanda guzel adamdir da cok kotu giyinir. :P

    tabii ki meshell ndegeocello'yu anmadan gecmemek lazim. muazzam bir basci hatundur.prince, madonna, peter gabriel vb ile calmistir da durulamamis kendi albumlerini cikarmistir. "if that's your boyfriend, he wasn't last nite" favorim tabi.

    YanıtlaSil

Not: Yalnızca bu blogun üyesi yorum gönderebilir.